مدیر مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که در بین عموم مردم به نام آنفلوانزای مرغی شناخته می شود یک بیماری مسری حیوانات است که توسط ویروس آنفلوانزا ایجاد می شود.
مدیر مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد گفت: آنفلوانزای فوق حاد پرندگان که در بین عموم مردم به نام آنفلوانزای مرغی شناخته می شود یک بیماری مسری حیوانات است که توسط ویروس آنفلوانزا ایجاد می شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ ظفر پریسای افزود: این بیماری ممکن است در اکثر پرندگان اهلی و وحشی(نظیر بوقلمون، مرغ و خروس، گنجشک و غاز) و پرندگان زینتی مانند(طوطی، مینا و شاهین) و پستانداران مانند (پلنگ، گربه، انسان و خوک) دیده شود.
وی کاهش فعالیت، بی اشتهایی، ژولیدگی پرها، تورم سر، پلک، تاج و ریش، سرفه، عطسه، آب ریزش بینی و چشم، اسهال آبکی، خونریزی ها(بیشتردر پاها) و شروع ناگهانی تلفات و مرگ و میر در پرندگان را از جمله علائم آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان عنوان کرد.
پریسای با اشاره به اینکه چه کسانی بیشتر در معرض خطر ابتلا به آنفلوآنزا فوق حاد پرندگان قرار دارند، یادآور شد: کارگران مرغداری ها، کارگران کشتارگاه ها، فروشندگان پرنده، دامپزشکان، شکارچیان پرنده، کسانی که به کانون آلوده بیماری مسافرت کرده اند، کارکنان مراقبت بهداشتی، آشپزها و مشاغل مشابه که با پرندگان اهلی زنده و یا اخیرا" کشته شده سرکار دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.
آیا خوردن گوشت پرندگان ومحصولات آنها ممکن است باعث ابتلا به بیماری شود؟
مدیر مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی استان در ادامه با بیان اینکه بیشترین موارد ابتلای انسانی ناشی از تماس مستقیم با حیوانات مبتلا با سطح آلوده به ترشحات و فضولات پرندگان آلوده است، اظهار داشت: ویروس آنفلوانزا نسبت به حرارت حساس بوده به طوری که این ویروس اگر به مدت 3ساعت در دمای 56 درجه سانتیگراد یا نیم ساعت در دمای 60 درجه قرار گیرد از بین می رود، این در حالی است که درجه حرارت طبیعی مورد استفاده برای آشپزی 70 درجه می باشد.
وی با اشاره به اینکه آنفلوانزای پرندگان از طریق غذای پخته منتقل نمی شود، اضافه کرد: مصرف کنندگان باید مطمئن باشند که تمامی قسمت های گوشت پرندگان پخته است.(بدون مناطق صورتی)و تخم مرغ نیز به میزان لازم پخته شود(قسمت های داخلی تخم مرغ سفت باشد).
انسان ها چگونه به بیماری آنفلوآنزای پرندگان می شوند؟
پریسای یادآور شد: زمانی که پرندگان و انسانها در نزدیکی همدیگر با هم زندگی می کنند این احتمال وجود دارد که ویروس آنفلوانزای فوق حاد پرندگان خود را تغییر داده و قابلیت سرایت به انسان را کسب کند.
وی تماس مستقیم با پرندگان آلوده یا جسد آنها(به ویژه بازی کودکان با پرندگان)، تماس مستقیم با مدفوع پرندگان آلوده یا سطوحی که به مدفوع آلوده شده است(یک گرم از کود آلوده می تواند یک میلیون مرغ را به بیماری مبتلا کند)، سربریدن و پرکندن پرندگان آلوده، شکار پرندگان آلوده را از جمله مهم ترین راههای سرایت این بیماری به انسان عنوان کرد.
علائم ابتلای انسان به آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان
پریسای اشاره ای به علائم بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در انسان داشت و گفت: تب(بیشتر از 38 درجه)، سرفه، گلودرد، بی اشتهایی، احساس کوفتگی(دردهای استخوانی-عضلانی)قرمزی چشمها، آبریزش بینی، اسهال، تهوع و استفراغ و در موارد شدید ذات الریه و مرگ از جمله علائم ابتلا به این بیماری است.
راه های پیشگیری از ابتلا و انتشار آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان
مدیر مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی استان اظهار داشت: خودداری از خرید و فروش،شکار و نگهداری پرندگان وحشی و مهاجر، اجتناب از تماس غیرضروری با پرندگان، خودداری از تماس با لاشه پرندگان تلف شده و در صورت نیاز جهت دفن بهداشتی لاشه آنها از وسایل حفاطت فردی (دستگش و ماسک)استفاده نمودن از جمله راه های پیشگیری از ابتلا و انتشار آنفلوآنزای پرندگان است.
وی توصیه کرد: در صورت تماس با پرندگان یا حیوان آلوده دستهای خود را با آب و صابون به مدت 30 ثانیه بشویید، گوشت مرغ را از مراکز مجاز تهیه، گوشت و تخم پرندگان را به صورت کاملا پخته مصرف نمایید.
پریسای با تاکید بر اینکه از خرید و فروش پرنده بیمار خودداری نمایید، گفت: کودکان عزیز به خاطر داشته باشند که پرندگان برای بازی نمی باشند لذا توصیه اکید می شود که از بازی با پرندگان خودداری نمایید.درصورت مشاهده هرگونه تلفات در پرندگان مراتب را سریعا" به مرکز بهداشت یا اداره دامپزشکی شهرستان های استان اطلاع دهید.15-142